Awástammen är den mest hotade i världen just nu enligt organisationen Survival International och borde verkligen få leva kvar i sin skog utan att behöva bli civiliserade och överge hela sin kultur. Idag hade vi en liten demonstration för Awáfolket i Amazonas som hotas av regnskogsskövlingen. 

På bilden står vi framför Ojnaremyr som, om det blir kalkbrott i skogen, skulle förstöras. Runt om i världen kämpar folk i samma kamp för att rädda sin miljö de lever i och av. Produktionen prioriteras högst och då stryker allt annat med. Det får inte fortsätta längre. 

Vi har alla gemensamt ett ansvar att stoppa dem som förstör vårt vatten, våra skogar och hav. Vi får inte köpa deras argument att vi oundvikligen är destruktiva för jorden och därför bara kan försöka göra så liten skada vi kan på individnivå (källsortering i all ära men det stoppar inte Nordkalk). Vi kan tillsammans hjälpas åt att stoppa storföretagen och krigsherrarna som tjänar massivt med pengar på att exploatera oss och det vilda. 

Folk har levt utan att förstöra sitt landskap i hundratusentals år, på tio tusen år har den nu dominerande kulturen nästan förgiftat allt och utrotat alla andra kulturer, vi kan inte döda dom sista som lever utan att förstöra sin omgivning. Kanske borde vi lära av dem?